son motors logo

Diesel sau Benzina- care este cel mai bun combustibil?

Intotdeauna cand luam decizia de a cumpara o masina noua sau la mana a doua, se repeta aceeasi intrebare: care este cel mai bun combustibil, motorina sau benzina?

Pe parcursul acestui articol vom face o comparatie intre motorina si benzina, analizand toate avantajele si dezavantajele fiecarui tip de combustibil si vom incerca sa raspundem daca o masina diesel sau una pe benzina este mai buna.

Desi in prezent noile vehicule alimentate cu energie electrica sau hibrizi au inceput sa capete putere pe piata, adevarul este ca alegerea intre diesel sau benzina este in continuare la moda.

Pentru a raspunde la aceasta intrebare si a afla daca un combustibil este mai bun sau mai rau, trebuie sa analizam diferite aspecte precum cele economice, de mediu sau caracteristicile fiecarui motor.

In acest fel vom analiza diferentele dintre masinile pe benzina si masinile diesel .

Combustibil pe benzina

Benzina este un compus format prin amestecarea hidrocarburilor printr-un proces de rafinare a petrolului. Este unul dintre cei mai raspanditi combustibili, desi unele dintre aspectele sale, precum poluarea pe care o genereaza sau pretul sau la umplerea rezervorului, nu sunt tocmai un avantaj. 

Acum ca stim exact ce este benzina, vom analiza cateva dintre avantajele si dezavantajele acestui tip de combustibil.

Avantajele masinilor pe benzina

Unele dintre avantajele benzinei sunt:

•           Pretul de cumparare. Motoarele pe benzina sunt de obicei mai ieftine decat motoarele diesel.

•           Simplitate. Aceste tipuri de motoare au de obicei sisteme din ce in ce mai simple, astfel incat intretinerea este de obicei mai putin solicitanta.

•           Poluare fonica. Desi sunt departe de alte masini precum cele hibride sau electrice, acest sistem de motorizare este considerat mai silentios decat dieselul.

•           Putere. In general au mai multa putere, mai ales la cresterea revolutiilor, de aceea multe masini sport au acest sistem.

•           Consum. In medie, motoarele de ultima generatie cu cilindree redusa tind sa consume mai putin.

•           Mai putina contaminare a gazelor NOx (oxizi de azot). Alaturi de CO2, este cea mai nociva si poluanta emisie a vehiculelor noastre iar in cazul motoarelor pe benzina, poluarea cu NOx este mai mica decat la motoarele diesel.

Dezavantajele masinilor pe benzina

Unele dintre dezavantajele benzinei sunt:

•           Pretul benzinei. In medie, benzina este mai scumpa decat motorina pe km parcurs.

•           Calatorii lungi. Pentru calatorii lungi este intotdeauna indicat sa optati pentru motoare diesel.

•           Consum. Desi s-a mentionat ca la masinile mici consumul poate fi mai eficient decat motorina, in cazul masinilor mari si grele, consumul creste vertiginos.

•           Securitate. Benzina este mai usor de aprins decat motorina.

•           Remorcare. Daca vehiculul trebuie folosit in mod repetat ca remorca, benzina nu este cea mai buna optiune.

•           Emisii de CO2. Acestea genereaza o cantitate mai mare de gaze CO2 decat masinile diesel.

Motorina

Combustibilul diesel, sau cunoscut si sub denumirea de motorina , este un derivat din distilarea si purificarea titeiului, iar dupa ce am analizat caracteristicile generale ale motoarelor pe benzina, vom analiza acum avantajele si dezavantajele motoarelor diesel.

Avantajele motoarelor diesel:

Unele dintre avantajele motoarelor diesel sunt:

•           Pret. Pretul mediu pe km parcurs este putin mai mic decat motoarele pe benzina.

•           Eficienta. Desi nu ofera aceeasi putere, se bucura de un consum mai eficient.

•           Emisii de CO2. Am vazut anterior ca masinile pe benzina genereaza mai putine emisii de NOx, dar, dimpotriva, masinile diesel produc mai putine emisii de CO2.

•           Cel mai bun sistem pentru masini mari. Acest tip de motor este mai potrivit pentru masinile cu SUV, 4×4 sau caroserie grea.

•           Calatorii lungi. Spre deosebire de masinile pe benzina, acestea sunt optime pentru calatorii lungi in mod regulat.

•           Remorca si greutate suplimentara. Masinile diesel sunt pregatite pentru a tracta lucruri grele sau pentru a transporta o masina incarcata.

Dezavantajele motoarelor diesel

Unele dintre avantajele motoarelor diesel sunt:

•           Pretul de cumparare. Aceste tipuri de masini sunt de obicei mai scumpe decat benzina.

•           Nu sunt o optiune buna pentru masinile mici sau urbane. Pentru acest tip de masina este indicat sa aveti un motor pe benzina.

•           motoare mai complexe. Au nevoie de recenzii mai aprofundate, desi, in medie, tind sa sufere mai putine defectiuni pe an.

•           Zgomot. In comparatie cu benzina, acestea sunt de obicei mai zgomotoase.

•           Poluarea cu NOx. Ele genereaza mai multe emisii ale acestui gaz nociv.

Masini mai bune diesel sau pe benzina? Comparatie definitiva diesel vs benzina!

Odata analizate toate avantajele si dezavantajele benzinei si motorinei, desi este adevarat ca nu exista un raspuns concret, putem trage cateva concluzii daca sunt mai bune masinile diesel sau masinile pe benzina:

Pret: Care este mai ieftin: motorina sau benzina?

•           Pretul de cumparare. Analizand dupa acest factor, masinile pe benzina sunt de obicei mai ieftine decat masinile diesel.

•           Pretul combustibilului. Desi se preconizeaza o crestere a pretului motorinei in 2021, pentru moment este inca mai ieftin decat benzina. Acest lucru se datoreaza poverii fiscale la care este supus fiecare combustibil. In acest caz, articolul 50 din Legea 38/1992 privind taxele speciale stabileste ca cota de impozitare pentru motorina este mai mica decat pentru benzina.

Poluare: Ce polueaza mai mult: motorina sau benzina?

•           Emisii. Daca analizam emisiile de poluare ale fiecaruia, masinile diesel genereaza mai putin CO2, dar mai mult NOx, ambele fiind la fel de poluante, iar in cazul benzinei, invers. Prin urmare, nu exista o concluzie clara cu privire la care este mai putin poluant.

•           Acustica. In ceea ce priveste poluarea fonica, daca analizam doar aceste doua tipuri de motoare, motoarele pe benzina tind sa fie mai putin zgomotoase.

Dimensiunea masinii: 

In functie de caroserie, se poate analiza daca o motorina sau benzina este mai buna:

•           Masini mici, compacte sau urbane. Pentru acest tip de caroserie este in general recomandabil sa optezi pentru motoare pe benzina,

•           Masini mari sau grele. Pentru masinile mari de tip SUV sau 4×4 ar fi indicat sa optati pentru motoare diesel.

Concluzii

In linii mari, aceasta ar fi o scurta comparatie intre ambele tipuri de combustibili diesel si benzina. Cu toate acestea, exista intotdeauna exceptii care confirma regula pentru toate punctele, asa ca daca tot nu stii daca sa te decizi asupra motorinei sau benzinei, ne poti contacta sau vizita oricare dintre reprezentantele noastre si te vom sfatui cu masina si motorul care vi se potriveste cel mai bine nevoilor si bugetului dumneavoastra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Top
Vehicle added!
The vehicle is already in the wishlist!
Începe conversația
Bună! Te putem ajuta?